2014. február 25., kedd

Virágzik a......

Hordják a lányok serényen a porokat, nálunk még most kezd virítani a mogyoró-az ország másik felében meg már levirított.Nem sok napos időben volt részünk,átlagban 4-10 fok volt,ha egy picit szebb volt az idő rögtön dolgozni kezdtek....










Ennyi maradt a cukorlepényekből:






Valami oknál fogva 2-3 család lemorzsolta a lepényt ami megült a kaptár aljában.A konténer alsó kijárós,így nagyrészt elkezdték a csajok kitakarítani,de be kellett segíteni,mert nem jönne jól a kutatás.

2014. február 16., vasárnap

Ééééééééés végre ideért a jó idő.Délre 16 fok volt a napon,belepislantottam pár családba.A konténerben telelő családok népesek 6-8 léputcásak,kb 2 kereten gyerektenyérnyi fedett fias,tenyérnyi nyitott és sok pete,szépen teleltek,van még élelmük.

Kijárónál-elől ülő fürt,mögötte látható a mézkészlet.


Piros pettyes tavalyi anyuci :)



A csütörtöki kaja :)


Szélső keret:



Fedett fias....


A kinti 24-es NB-k mint korábban írtam kicsit rosszabbul teljesítettek.Mentségükre legyen szólva hogy nyár végi kölyökcsaládok voltak,amolyan tartalék anyák....3-4 léputcásak,1 keretben fedett fias,és pete.Egy családot egyesíteni kellett, mert nem volt benne anya.







A következő nagy munka,majd a kaptárak takarítása lesz.Remélem jó idő is lesz hozzá......

2014. február 15., szombat

4-5 fok,köd :(

Kezdem irigyelni a délebre lakó méhésztársakat!Bele szerettem volna nézni pár családba ma,de esélytelen....árnyékban 4 fok,délután sütött ki a nap,addig az orrunkig nem láttunk olyan pára-köd volt.
Na majd holnap.......talán.

2014. február 13., csütörtök

Vártuk ma a jó időt,mert azt mondták ma jó idő lesz.Meggyúrtuk a lepényeket a családoknak kedden este.Nos a jó idő elmaradt,kb. 7 fok volt,borús szutyok idő.Nagy örömömre most kezd kisütni a nap délutánra.
Nos a lepények beadva.A családok nagy többségének van még kajája,szépen váltottak léputcát.Nem akarom elkiabálni de úgy látom a konténerben lakó családok szépen teleltek.A kinti 24-esek már rosszabbak-igaz védelmükre legyenek mondva nem voltak szép családok ősszel sem,náluk észleltem kisebb nosemásodást.
Ha minden jól megy és hétvégén jó idő lesz belepislantok pár családba..........

Lepénykék.....1-1,3 kg/db




2014. február 11., kedd

Év értékelés......

Nos kissé elmaradtam az írással,csak hát annyi minden történt a tavalyi évben hogy nem volt időm írogatni.
Kezdem az elején......

2013.01.30-án megszületett a kisfiam Máté,szeptemberben már kijött velem a méhesbe :)


Remélem sikerül a méhek ,a természet iránti szeretetet belenevelni és nem csak a haszonállatot látja majd.

Szakmai szempontból is fontos változás következett be.Vásároltam egy méhészkonténer.Ráment 1 hónapom a felújításra,de úgy érzem megérte.Igaz menet közben jön rá az ember hogy mit lehetett volna másként csinálni........na majd a következőnél!

Ilyen volt:





És ilyen lett:



Na és persze a belseje:










A méhegészségügyi felelős posztomon is változások következtek be.Kedves idős kollégám nyugdíjba ment és Putnok mellé megkaptam az Ő területét 9 falut.Remek embereket ismertem meg ezáltal.Remélem új szakmai barátságok szövődnek.
Rendszeres méheladásaim révén megismertem pár kezdő méhészt is, akikkel mai napig jó szakmai kapcsolatot ápolunk.Bátran felkeresnek, ha nem értenek valamit,és szívesen eljönnek segítkezni, tanulgatni.