2014. június 3., kedd

Akác pergetés....

Nos mint minden az éven ez is okozott meglepetést,jót is és rosszat is.A mennyiséggel mint álló méhész meg vagyok elégedve viszont a víztartalom magas lett.Nem volt időm várni hisz munka van emellett más is,a méheim meg erősen rajozni szerettek volna.1x pergettem kb.200kg lett.De csak a nagy családoktól vettem ell.Ez kb 20 családot jelent jelenleg.

2014. május 13., kedd

Repce pergetés..... :(

Na az ilyen napok mint a mai miatt nem érdemes felkelni.Halasztottuk a pergetését a repcének,mert még most nyílik az akác.Anyák lerekesztve,méztérben fedett fias-ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Szombaton meleg volt erősen fújt a szél.Kedvenc szomszédunk itthon volt ezért -és egyéb okok miatt halasztottuk a dolgot vasárnapra.......reggel szakadó eső,hideg :(
Újra tervezés,csináljuk szerdán.....,időjárás jelentés nézés,ma reggel ébredés süt a nap......na jó kezdjünk hozzá mert holnap tuti szar idő lesz......
Na ezért nem érte meg a napi szintű kocsikázás,munka és sorolhatnám még.Kb 20 családtól lett 40kg méz :(((
Akác nyíladozik szépen.....hátha majd onnan.
Rajbölcső hegyek,lementve anyaneveléshez kb.15 bölcső.Holnap átnézem a fészkeket is,mert ma még csak a mézteret néztük......
Idén megint szaporítás,anyanevelés,eladás :(









2014. május 4., vasárnap

Virágzik a ............

Kis tavaszi körkép:
-a lila orgona lassan elvirít,a fehér és a sötétebb színű lila még szép-kicsit rozsdásak
-a repce táblák az utolsó hajrában vannak
-a bodza virágzik
-kivirágzottak a gesztenyefák
-levirított a birs
-az akác érdekes-van olyan fa amin pár cm-es virágok vannak,van amely babzik és van ennek a keveréke






2014. április 26., szombat

Akác néző......

A virágok kb 3-4 cm-esek egyenlőre nem látszik rajtuk fagykár.Ha bejön a régi jóslat a birs és akác között akkor 8 napon belül virít.A birskörte fánk 2 napja virított ki!







2014. április 24., csütörtök

Repce 2. felvonás

Az elmúlt napokban az állomány sokat kapott-főleg hűvöset esőt és szelet.Eleinte rémítő volt nézni a fűben heverő,oda dermedő méheket-főleg tudva ,nem tudunk rajta segíteni :( A hűvösnek 3 családom látta nagyobb kárát,erősen megcsappantak,segíteni kellett rajtuk 1-1 fedett fias kerettel.
Szerencsére megjött a meleg,ami ösztönzi kissé a repcét is a nektártermelésre.Dolgoznak is a lányok serényen.
Tegnap voltunk a feleségemmel átnézni őket.Elégedettebb vagyok mint pár napja.......
Jó a hordás,szépen elkezdték a műlépeket is kihúzni.Ennek örömére hogy ne unatkozzanak, tovább bővítettük a fészkeket műlépekkel.1-2 darabbal családonként.
Mivel a 24-es NB-ben 2 család van, már most 12-12 kereten ,elég erősek.Gyanús hogy beindulnak a rajok még akác előtt.Jobban figyelni kell rájuk innentől.






2014. április 17., csütörtök

Repce

Miután átvizsgáltuk a családokat láttuk, hogy kevés az élelem,ezért mint előzőekben írtam kicsit serkentve lettek.Az anyáknak nagyon jót tett,nagyon szépen tojnak.




1 hete elindultunk a közeli faluba ahol gyönyörű repcetáblák vannak.Ez az első útja a konténernek.Az úton nem volt semmi gond,jól teljesített kicsit nehezebb terepen a szántóföldön-pedig volt némi aggodalmam ez ügyben :)





Megtörténtek az első fészek bővítések is.Általában 1-1 keret műlépet kaptak a lányok,mert az etető keretet is elkezdték kihúzni,mivel abba az anya már beletojt nem vettem el tőlük.A műlép az utolsó fias keret után lett berakva.







Szerencsénkre 4 nap jó idő volt,volt hordás,nektár és virágpor is.Már elkezdték fedni a mézet.




Aztán ahogy lenni szokott bejött a rossz idő.Elkeseredve láttam a rengeteg kijáró bogaramat a fűben :(
8-15 fok,napsütés,eső,felhő,orkán erejű szél és mindez percenként váltakozva :( Éjjel fagy közeli hideg :(
Remélem a jövő hét még a miénk,sok szép bimbó van még a repcén.Kellene 1 hét jó idő..........

2014. április 1., kedd

Körút.....

Hétvégén a családdal nyakunkba vettük a lábunkat és szétnéztünk akác és repce fronton.
Az akác nálunk épp hogy kipattant.Kb.3-4 mm-es zöldellés látszik rajta.





2 nap alatt pohárban-vízben ennyit fejlődött:




20 km-el távolabb Kazincbarcikán:





A repce vegyes körképet mutat,de az is lehet hogy másféle......van ahol kb.50-60 cm magas sárgulnak a bimbók rajta,van ahol 20-30cm-igaz több száron nő a virág-az is sárgul.



Már csak az eső hiányzik,de az nagyon.Jó be kellene áznia a repcének-igaz mindennek.......porzik a talaj :(
Ma elkezdem ismét átnézni családjaimat.Minimális cukorszirupos serkentő etetést kapnak.2 naponta kb. 2-3 dl-t.Fészekrendezésről majd a következő posztban.

2014. március 14., péntek

Nagytakarítás.....

Végre jó idő volt, a hőmérő napközben tartósan 16 fok felé emelkedett árnyákban.Itthon voltam így volt idő az állomány átnézésére,kitakarítására.
A generáció váltás megkezdődött a kaptárakban lényegesen kevesebb a méhecske mint pár napja volt.Megjelentek viszont a fiatal pihés szürke méhecskék....
Megállapítottam továbbá ,hogy a tavalyi piros anyák nem valami jól teljesítenek,lesz olyan amit cserélni kell jócskán.
Találtam egy anyátlan családot is,őket egyesítettem a mellette telelő családdal,szerencsére elfogadták az anyát.
A konténerben telelő családokkal elégedett vagyok,erősek szépen fejlődnek átlag 3-4 keret fias van.A kint telelő pár pici családról inkább nem nyilatkozok-igaz ezekről már korábban is írtam hogy kölyök családok.Az egyikhez zsongattam méheket.Az anya jó, tele van fiassal,de takaró méhe már nem sok maradt.2 keret bogár remélem megoldja  a gondot....
Kitakarítottam a kaptárak alját is.Szerencsére nem sok dolgom volt.Szépen serénykedtek a lányok.

Közepesen erős család..


Erős család-tőlük lett 2 keret méh elvéve a zsongatáshoz..


Zsongatás.....






 Visszarepülő méhek....




Takarítás...


2014. február 25., kedd

Virágzik a......

Hordják a lányok serényen a porokat, nálunk még most kezd virítani a mogyoró-az ország másik felében meg már levirított.Nem sok napos időben volt részünk,átlagban 4-10 fok volt,ha egy picit szebb volt az idő rögtön dolgozni kezdtek....










Ennyi maradt a cukorlepényekből:






Valami oknál fogva 2-3 család lemorzsolta a lepényt ami megült a kaptár aljában.A konténer alsó kijárós,így nagyrészt elkezdték a csajok kitakarítani,de be kellett segíteni,mert nem jönne jól a kutatás.

2014. február 16., vasárnap

Ééééééééés végre ideért a jó idő.Délre 16 fok volt a napon,belepislantottam pár családba.A konténerben telelő családok népesek 6-8 léputcásak,kb 2 kereten gyerektenyérnyi fedett fias,tenyérnyi nyitott és sok pete,szépen teleltek,van még élelmük.

Kijárónál-elől ülő fürt,mögötte látható a mézkészlet.


Piros pettyes tavalyi anyuci :)



A csütörtöki kaja :)


Szélső keret:



Fedett fias....


A kinti 24-es NB-k mint korábban írtam kicsit rosszabbul teljesítettek.Mentségükre legyen szólva hogy nyár végi kölyökcsaládok voltak,amolyan tartalék anyák....3-4 léputcásak,1 keretben fedett fias,és pete.Egy családot egyesíteni kellett, mert nem volt benne anya.







A következő nagy munka,majd a kaptárak takarítása lesz.Remélem jó idő is lesz hozzá......